Oldalak

Lahmacun

Sziasztok!


Életem első marhahúsos étele. Persze most tekintsünk el a marhapörkölttől, amit minden valamirevaló magyar férfi már készített.Valamiért a marhahús nem szerepelt az ételeink között az elmúlt 5 évben. Az ára miatt? Lehet. De bennem volt ezen kívül egy félelem a marhahússal szemben, azt valamiért a nagyobb tudású szakácsok alapanyagának tartottam. Hülyeség.
Íme a bizonyíték, hogy egyik előítéletemnek se volt alapja: Lahmacun. A marhát érdemes a tescoban megvenni akciósan, féláron (!!!!), így sertéshús áron jut hozzá az ember, csak el kell még aznap készíteni, mert elvileg lejár.
Ezt a receptet egyik aprosef.hu oldalon történt kalandozásomkor találtam egy gasztroblogger-társnő oldalán. Ezennel is megköszönöm neki, habár nem valószínű, hogy olvassa:
Köszönjük Emese! (http://baklavariacafe.blogspot.hu)

 A Lahmacun egy török-arab eredetű étel. Vékonyra nyújtott kelt tészta alapra fűszeres darált húst (marha vagy birka) kenve sütőben pillanatok alatt megsülő, aztán zöldségekkel megtöltött, feltekert, gyros szerű étel.


Íme:

- 1/2 kg darált marhahús
- 3 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 paradicsom, vagy sűrítmény
- egy kevés olívaolaj
- 2 evőkanál chiliszósz (nem kötelező)

- 25 dkg liszt
- fél csomag élesztő
- só, bors, majoranna
- víz (annyi, hogy lágy tésztát kapjunk)

Első dolgunk a tészta meggyúrása, erről nincs kép. Kelni hagyjuk, míg elkészül minden más.
Pucolunk.
 Íme a szerzeményem!
 Zöldségeket apróra vágjuk.
 Hússal összekeverjük.
 Sózzuk, borsozzuk, majorannázzuk.
 Tésztát 4 részre osztjuk, és nagyon vékonyra kinyújtjuk, ennél még vékonyabbra! (3-4 mm)
 Íme megkenjük a hússal.
 Több tepsivel gyorsabban kész. meglocsoljuk egy kis olívaolajjal (különös tekintettel a tészta széleire!).

 Majd 10-15 perc alatt 200 fokon kisültjük. Akkor jó, ha a tészta széle kezd barnulni!

Ezután már csak citromlevet kell ráfacsarni, és salátát és/vagy paradicsomot rátenni, összegöngyölni, és élvezni az ízeket!
Ajánlott!!!


Jóétvágyat!

Matyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése