Nemrég jöttem rá, hogy nem csak másnak írom ezt a blogot, most már magamnak is, már többször is volt, hogy innen néztem le egy receptemet. Elég szétszórt vagyok, és így a jobb receptjeim meglesznek online:)
Ehün a következő: ez egy olyan recept amit nem szégyellek kipostolni. A kínai bordá(já)t egy átalakított formában tárom elétek, utólag jöttem rá, hogyan lehetett volna sokkal jobb. A recept alapjai Gordon Ramsay angol séftől erednek, aki egy őrült idegzsába - önmagát képtelen kontrollálni a konyhába, mindenkit cudarul a földig hord, és semmi sem elég jó neki amit nem ő készít -, de zseniális. Képzelem mit mondana az én verziómról...
Kedves Petra ellátott Angliából egy halom szuper szósszal, fűszerrel az Ázsiai kontinens ízvilágából. Érdekes, hogy nyugatra kell menni - keleti dolgokért:) Persze itthon is lehet kapni biztos, de Veszprémben nem tudok ilyen helyet. Ami ebbe a receptben extra hozzávaló csak egy kis csiliszósz, amihez mindenhol hozzá lehet jutni (de nem ahhoz amit én használtam!!).
- 1 egész oldalas
-
1 ujjnyi gyömbér
-
2 fej fokhagyma
-
4-5 evőkanál méz
-
1 teáskanál almaecet
-
kevés fehérbor
-
csillagánizs (elhagyható)
-
fahéj
-
olívaolaj
-
só, bors
Először is egy szép csendélettel
indítottamJ
Ezt a csilit skubizzátok!! Irtó finom magában is!
A fokhagymát a kés lapjával kissé
megroppantjuk, levágjuk a szármaradványt, így pillanat alatt meghámozzuk.
Gyömbért nagyvonalúan
meghámozzuk, és száliránnyal merőlegesen szeleteljük.
Húsra rá, amit előzőleg sóztunk, és feldaraboltunk a csontok között. Lehetőleg minél kisebbre, így jobban átjárja az
íz. (én nagyra vágtam..:)
Csillagánizs,...... fahéj,...
... csili,...
...már most nagyon jó illata van.
Rácsurgatjuk a mézet,......olívaolajat,...
...és kézzel belemaszírozzuk. Mehet a hűtőbe legalább 1 órára,
de ha megtehetjük, akkor 24 az sokkal jobb döntés. Megéri érlelni.
Olívaolaj a tepsibe, ezt a gázra rá, és felforrósítjuk
rendesen.
A húsok minden oldalát
megpirítjuk, miután lesimítottuk róluk a pácot.
Itt nekem megint az idő volt az
ellenségem, így csak ennyire tudtam megpirítani, de a húsok akkor érzik igazán
jól magukat, ha a külsejük sötét barnaJ
Ráönt a páclé, egy kis bor alá,
és sütőbe vele (180 fok)! Sajnos megint hibát követtem el itt. Mivel nem volt 3
órám a sütésre (amit egyébként ajánl az öreg Gordon) nem fedtem le. Ha
kevesebb időnk van, ajánlom a magasabb hőfokot (200), és alufóliát.
30 percenként lessük meg, és ha
megbarnult a teteje, forgassuk meg.
Itt már kezd egész szép lenni...
...nem csodás? Kell neki fólia alatt 1 és fél
óra (szerintem ez reális), ezután fólia levétele után addig barnítsuk, míg nem
szégyelljük. Az enyim ilyen lettJ
A végeredmény lebilincselően szép, és finom! Rizzsel jó! Sajna nekem az időhiány miatt nem
esett le a csontról a hús, de szépen átsült. Én mégis azt mondom, úgy a legjobb,
ha belül vajpuha, kívül pedig ropogós és karamellizálódott a méz…hmmm!
Mindenkinek ezzel a szép kilátással kívánok szép hétvégét a Matyikonyhából!
Üdv:
Matyi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése