Oldalak

Gyros tzatzikivel

Sziasztok!


Ebben a postban a gyros-hoz való pita nem szerepel, az egy következő bejegyzésben majd bepótolom. Igazából lusta voltam megcsinálni ekkor, de meg is bántam, mert úgy a legjobb...hiába. De azért az ízek kellemesen körülölelték az asztaltársaságot így is:)



Gyros (6 személyre):

- 1,5 kg sertés lapocka (bármely más hús is megteszi, csak ne legyen száraz!)
- kevés olaj  a páchoz
- 3-4 gerezd fokhagyma
- gyros fűszerkeverék, só
- 6-8 paradicsom
- 3 lilahagyma
- egyéb zöldség, amit még a magyar kíván hozzá:)

Tzatziki:

- 2 kígyóuborka
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 csomag kapor
- 1 nagy doboz joghurt


Először is bepácoljuk a csíkokra (de legalábbis apróra) vágott húst. Kifejezetten sok fűszer kell rá, mert amikor összerakjuk majd a kész gyrost, határozottnak kell lenni a hús ízének. Tehát én raktam rá vagy 2 evőkanál sót, és ugyanennyi fűszerkeveréket.







Az intersparban kaptam végre olyan keveréket amiben nem volt ízfokozó (Na-glutamát)!!!!!
Ajánlom, mert finom is ráadásul!
Felaprítjuk a kaprot, a hámozott uborkát pedig lereszeljük a legkisebb reszelőn.











Íme, mehet bele a joghurtba, amit egy olyan edényben keverünk már össze, ami jól zárható, mert nem akarjuk, hogy az egész hűtőnknek fokhagyma szaga (illata) legyen.








Nekem épp tönkrement a fokhagymanyomóm (pedig úgy az igazi, kijön belőle minden aroma), ezért késsel apróztam fel.








 A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk és tetszés szerint aprítjuk fel. Senkit ne tévesszen meg: itt még látható az uborka, ami ekkor már a tzatzikiben piheg.
 A húst pácoljuk minél tovább (max 1 nap nehogy megromoljon), majd hirtelen kisütjük egy edényben magas hőfokon!
 Először levet ereszt...
 ...majd elfővi azt, és mehet bele egy tepsibe, az igazi pirított hatás kedvéért...
 ...mert ekkor még nem igazán hasonlít egy gyros húsra.

De  20 perc sütés után (200 fok) már igen!
Jó étvágyat!

Üdv:

Matyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése