Sziasztok,
bocs, hogy az utóbbi időben nem volt új bejegyzés, igyekszem most ezt pótolni.
Mivel bekeményített a suli a feleségnek, sokat vagyok egyedül, és ki szeret magára főzni? Én nem. Tehát minden héten átgondolom, hogy mit ennék, és hétfőn megfőzök egy hatalmas adagot belőle, azt eszem egész héten...nem egy gourmand hozzáállás, de ez van.
Előző hétre egy rég óta kedvenc ételem, a ragulevest készítettem. Valahogy mindig az volt a véleményem, hogy levesbe ne tegyünk igazán sok husit, az olyan "pocséklás". Na jó, nem teljesen, de valamiért a szívemnek a sült hús mindig sokkal kedvesebb volt. De, ahogy már annyiszor, most is kicsit változott a véleményem az eredmény megkóstolása után.
Íme, amit mindenkinek ajánlok:
Raguleves (jó nagy adag)
2 db csirkecomb
1 db csontos csirkemell
3-4 db csirkemáj
1 nagy evőkanál zsír
25-30 dkg sárgarépa
2-3 db petrezselyem + zöldje
50 dkg gomba
1 adag (amennyit gondolunk:) borsó, vagy bab (fagyasztott)
1 nagy tejföl
1 fél citrom leve
só, bors, tárkony
nokedli:
1 db tojás
6-7 evőkanál liszt
1/2 dl víz
só
Elsőnek a megmosott húsokat nagyvonalúan kicsontozzuk, nem kell tökéletesen, a csontja is bele lesz főzve.
Feldaraboljuk a húst, májat, majd egy megfelelően nagy fazékban forró zsíron megpirítjuk.
A répákat megpucoljuk, daraboljuk (a fehérrépát én ki nem állhatom, csak az ízét szeretem, ezeket mindig nagy darabban hagyom, hogy könnyen ki lehessen szedni a végén).A húsra rá a répák, zöldbab és 3 dl vízzel pároljuk 10 percig.
Közben a gombát megmossuk (Vigyázat! Ne sokáig áztassuk mert megszívja magát) és daraboljuk, majd mehet a többi közé, ugyancsak a só, bors, tárkony.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Ha felforrt lassú tűzön tovább míg minden megpuhul (kg 25-30 perc). Kivesszük az utálatos petrezselymet és leszedjük a húst a csontokról. A hús vissza a levesbe, a fehérrépa szemetesbe... édesapám sikoltozna, mivel nagyon szeretni.
A fele petrezselyemzöld bele!
A nokedlit összerakjuk, nem kell simára keverni, aztán beleszaggatjuk a levesbe.
Ha 5 percig főtt a nokedlivel, egy adagot kiveszünk a levéből és hozzáadjuk a tejfölhöz (nehogy kicsapódjon), átkeverjük és beleöntjük a levesbe.
Forralás után beleöntjük a citrom levét, és a maradék petrezselyemzöldet.
Na, mindenki startoljon a konyhába!
Csak a bélbolyhok izgatása végett.
Üdv:
Matyi
Ez egy jó hangulatú blog, Matyi. Folytasd!
VálaszTörlésSzia Matyi!
VálaszTörlésMegcsináltam a ragulevest disznócombi kockákkal és megette az asszony, tehát jó lett, mivel meg is dicsért. Továbbra is Vargánéként mutatkozik be...:)
üdv: Bazsi
Szia Bazsi!
TörlésÖrömmel hallom, hogy már volt értelme a blognak!!
Köszi B!
M