Sziasztok!
Következő receptem egy törökös jellegű, melyet a desszert.eu oldalon találtam. Ám "Lustaság fél egészség" felkiáltással egy kicsit változtattam rajta. Ami volt itthon, azt beletettem. Ami nem volt, azért meg nem mentem el a boltba...
Török lepény
tészta:
25 dkg búzaliszt
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 cs szárított élesztő
1,5 dl víz
8 evőkanál olaj
só, őrölt kömény
töltelék:
25 dkg juhtúró
1 dl tej
15 dkg reszelt sajt
3 db vöröshagyma
15 dkg szalonna
zöldfűszerek (aki amit szeret pl. rozmaring, kakukkfű, oregano...)
teteje:
1 db tojás
2 evőkanál tej
szezámmag
Felfuttatjuk az élesztőt egy kis langyos vízben, cukorral. Fontos, hogy a szárított élesztőt minél jobban feloldjuk a vízben!
Lisztekhez hozzáadjuk az olajat, majd az élesztőt.
Meggyúrjuk tésztát, mely vállalkozás az elején esélytelennek tűnhet. A kulimász végül mégiscsak összeállt, egy kis víz hozzáadásával...
A juhtúrót egy dl tejjel elkevertem, míg egyöntetű pép nem lett belőle.
Ezután a sajt ment bele és a zöldfűszer.
A tésztát 2 részre vágtam, és mindkettőből ugyanakkora "kört" nyújtottam. Egy óvodás is szebb köröket rajzolna, de a célnak megfeleltek. Tehát az alját a sütőpapiros tepsire tettem, és megkentem a töltelékkel, majd a széleket a felvert tojással átkentem, hogy összeragadjon a tészta. Ezután mehet rá a teteje.
Megkentem a tojással és megszórtam szezámmaggal.
Szép is lett. De ekkor még nem is sejtettem milyen lesz az íze...
180 fokos sütőben kb. fél óra után is szép volt. De még mindig semmi info nem volt az ízről.
Végül azt ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki mert nem lett rossz.
Hanem jó.
Üdv:
Matyi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése