Még nyáron Anival eldöntöttük, hogy beiratkozunk a Budapesti Bibliaiskolába. Számunkra a Biblia Isten szava, meghatározza az értékrendünket. Az Alkotónkról tudunk meg többet, ha jobban megismerjük.
Nemrég elköltöztünk Pestről egy vidéki városba (az egyik legszebb...) és itt elkezdtünk járni egy gyülekezetbe, ahol is egyik tag mesélt nekünk erről az iskoláról. Így jutottunk kapcsolatba vele, és nem bántuk meg! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Aki nem hisz, annak azért, hogy legyen egy alapismerete a Bibliáról, aki pedig hitre jutott, annak azért, hogy erősítse hitét. A kereszténységről és a Bibliáról manapság egyébként is annyi vita folyik, hogy érdemes mindkét oldalt valamennyire megismernünk, hogy igazi állást tudjunk foglalni a témában. Könnyű úgy elutasítani valamit, hogy nem tudunk róla semmit...
Mindenesetre mi a feleséggel most szombaton ott voltunk, és ebből az alkalomból kellett valamilyen olyan ételt kitalálni, amit könnyen szállíthatunk, és mikróban is fel tudunk melegíteni.
Ezt a receptet is az öreg Hugh-tól vettem át. Az egyik River Cottage részben készítette el magának reggelire, és, hogy úgy mondjam NAGYON ínycsiklandozású!
Az alapanyagok olcsóak, szezonálisak (csak mondjuk nem most..). Noha a recept komplexebb egy tojásrántottánál, de megéri a fáradtságot!
Cukkini soufflé
2 evőkanál olívaolaj
4-5 gerezd fokhagyma
1/2 kg cukkini
5 dkg vaj
5 dkg liszt
2,5 dl tej
4 tojás
5 dkg reszelt sajt
bors, só
A cukkinit meghámoz, vékony szeletekre vág.
A fokhagymát apróra, késsel kicsit szétnyomkodva (a ragacsos leve jöjjön ki).
Elkezdjük pirítani kis lángon a 2 alapanyagot, és megsózzuk, hadd jöjjön ki a leve. Ne legyünk türelmetlenek, ahogy én, mert ennek legalább 20 perc kell, hogy a leve is eltűnjön. Én kicsit odaégettem...a képen még nem látszik.
Vajat a liszttel feltesszük kis lábosba, és ahogy a nagykönyvben le van írva, zsemleszínűre pirítjuk. Ha már eleve zsemleszínű volt, mint ahogy nekem, akkor kis lángon kb. 1 percig pirítsuk.
Ekkor a forró (!fontos, hogy forró legyen!) tejet lassan folyamatosan beleöntjük kevergetés közben. Olyannak kell lennie, mint a krumplipüré.
A tojásfehérjéket verjük fel habbá. Nekem nem sikerült igazán, lehet, hogy azért, mert a sárgájából is került hozzá.
Belekeverjük a besamelbe a cukkinit, a tojássárgákat, sajtot, majd óvatosan a habbá vert fehérjét is, sózzuk még ha kell, és borsozzuk. Egy kivajazott tálba öntjük, és sütőben fél óra alatt megsütjük.
Az angol úriember azonnali fogyasztást ajánl. És milyen igaza van!
Ámde másnap ebédkor a Bibliaiskolában ugyanolyan finom volt.
A könnyed állag harmonizál a lágy vajas, cukkinis, fokhagymás ízzel!!
Üdv:
Matyi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése