Oldalak

csik'nkörri (Currys csirke)

Sziasztok!


Az indiai fűszerezés nekem egy kissé erős. Nem csípősen erős, inkább gyomorforgató - elnézést kérek azoktól, akik oda vannak érte - különösen a koriandermag szagát nem tudom elviselni. Bár ebben a bátyus kajáinál néha kivételt teszek, vegyük mondjuk a tökkrémlevest, ahol nélkülözhetetlennek tartom már a koriander zöldjét! Majd lesz olyan post is!

Ezen kívül is vannak fűszerek, melyek nélkül nem tudnék elképzelni bizonyos ételeket. Ilyen pl. kurkuma, gyömbér és természetesen a sokféle curry. Egyik legjobb fűszerkeverék, amit minden alkalommal máshol vásárolok. Hogy miért? Csak mert mindig máshol jut eszembe venni...

Legutóbb az "Intelspar"-ban sikerült ráakadnom egy fajtára, amikor is eszembe ötlött, milyen jó lenne egy csikenkörit enni. Mivel kedves egyetlen feleségem messziföldön vívja harcát az egyetemen a tudásért, így olyan csípősre tudtam fűszerezni, mint még soha:) Persze inkább nem tennék bele csípőset, ha ezen múlna asszonykám maradása. Ez a recept a river cottage sorozatból lett átvéve, ők pedig egy eredeti indiai étterem tulajt próbáltak elkápráztatni vele. Sikerült is! A curryt ők saját recept alapján keverik, én azért eddig nem fajultam.


Íme:

Chicken curry

- 4-5 púpos evőkanál curry
- 2 hagyma (aki nincs oda a hagymáért elég 1)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csípős zöldpaprika
- 1 kisebb darabka gyömbér
- 1 kanál disznózsír
- 1 kg csirkecomb (lehet egyész csirke darabolva is)
- 1 fél üveg paradicsomszósz (lehet konzerv is)
- 2 dl kókusztej (lentebb leírom hogyan készül)
- só, bors

A csirkét megmossuk, besózzuk borsozzuk és forró zsírban megpirítjuk.











A hagymát, paprikát, fokhagymát, és gyömbért daraboljuk, és beletesszük egy magas edénybe, botmixerrel pürésítjük.

Vigyázat! Szembe ne kerüljön! Brutális!

Amiben a húst megpirítottuk, a curryt egy pillanatra bedubjuk, vigyázzunk nehogy megfeketedjen, mert akkor keserű lesz! Jöhet rá a püré.



Ilyen curryt sikerült vennem. Egész jó, bár túl sok benne a pertezselyem(?).


Saját parilé

Pirítsuk egy 5 percig. Nyissunk  ablakot. Durva.
Kókusztej és paradicsomszósz belemehet. Ezután még kb 5 percig forraljuk.

Kókusztej készítés:
15 dkg kókuszreszeléket leforrázunk kb 2 dl vízzel. Hagyjuk állni 10 percig. A feleség elszakadt harisnyáján átszűrjük, és kinyomkodjuk. Ezután én még forraltam egy kicsi, hogy elfője a levét és így a végén kb 1 dl lett.








Elrendezzük a tepsinkben a csirkecombokat. 
Majd ráöntjük a szószt.


 Sütőben 180-200 fokon 1-1,5 órát süssük.










Még nincs kész!

Fontos, hogy a végeredmény egy sűrű szósz legyen, és a csirkék is puhára főjenek az ízületeknél!

Most van kész!
















Rizs dukál melléje.

Következő bejegyzésem egy torta lesz, addig is mindenkinek jó főzést!

Üdv:
Matyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése